Faceți căutări pe acest blog

Mancam sanatos

Piramida alimentelor sanatoase


Bucura-te de gustul acestor alimente, insa nu uita ca totul se consuma in cantitati moderate!


Adoptarea unui regim alimentar sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la mancarurile preferate. Varietatea culinara si cantitatea moderata sunt regulile ce vor fi urmate.

Deci, a manca sanatos inseamna sa consumi: legume, fructe, paine, cereale, cartofi, orez, paste fainoase fara niciun fel de restrictii.

Exista o piramida a alimentelor care prevede un regim alimentar echilibrat, bazat mai ales pe legume si fructe - aflate la baza piramidei dar si portii mai mici din produsele alimentare de care organismul nostru are mai putina nevoie, precum: grasimile si zaharul.

33% legume si fructe - ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate, reducand in acelasi timp riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Din fructe si legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic si minerale precum: fierul, calciu si magneziu. Aceste produse au un continut scazut de grasimi si sodiu, si sunt o sursa eficienta de fibre, si asigura un echilibru in randul nutrientilor vitali pentru organism.

33% paine, cereale si cartofi - ofera organismului energia necesara pentru intreaga zi, aceste alimente sunt o sursa eficienta de fibre, complexul vitaminic B, calciu si fier. Pentru o cantitate mai mare de fibre pot fi consumate cerealele integrale si produsele din faina integrala. Alimentele care fac parte din aceasta grupa: orezul, pastele, cartoful dulce, bananele etc.

12% carne, peste si alte produse ce contin proteine - carnea, pestele, ouale, fasolea, nucile fac parte din acest grup. Acestea sunt elemente importante pentru o dieta echilibrata deoarece contin proteine, vitamine si minerale – fier, zinc si vitamina B12.

12 % lapte si produse lactate - calciul, un mineral vital pentru sanatatea oaselor, proteinele si importante vitamine, precum: A, B12, B2 si D, se gasesc in lapte si in produsele lactate. Incearca sa consumi varianta fara grasimi, cum ar fi: lapte degresat sau semi-degresat, iaurt cu un procent scazut de grasimi si branza cu o cantitate redusa de grasimi.

9% grasimi si zahar - untul, uleiul, margarina, crema pentru prajituri, chips-urile si marea majoritate a bauturilor fac parte din aceasta grupa. Deoarece aceste produse contin cantitati ridicate de grasimi, zahar si sare, este recomandat sa fie consumate ocazional si in cantitati reduse.

 Copii cu varsta mai mica de 5 ani ar trebui sa consume toate produsele lactate, deoarece contin nutrienti necesari pentru o crestere normala. Exceptie fac copii cu varsta mai mica de 2 ani, carora li se recomanda numai laptele semi-degresat.

5 comentarii:

  1. Buna !
    Sunt o proaspata mamica.Puiutul meu are 2 saptamani.Deocamdata papa numai lapte de la san.
    Dar va creste si va trebui sa introduc si alte alimente in meniul lui. Profit de acest blog sa pun o intrebare mamicilor mai cu experienta : cît şi cum hrăneşti copilul în primul an de viaţă ?
    Mi-ar fi de mare folos raspunsuri la aceasta intrebare.
    Multumesc de pe acum celor care ma ajuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Pentru inceput am sa te felicit pentru puiutul tau, sa-ti traiasca si sa fie sanatos. Pana vei ajunge sa-i introduci alimente in meniul zilei am sa iti impartasesc ceva experienta: - pe langa laptele de la san si ceaiul pentru hidratare pe care-l dai bebelusului, ar fi bine sa-i dai si putina apa. Alimentele le poti introduce pe la 3 luni jumatate sau chiar 4 luni, le introduci in alimentatie treptat, de asemenea si fructele, biscuitii si cel mai important lucru... niciodata sa nu fortezi copilul sa manance, el va manca cat simte nevoia.

      Ștergere
  2. Multumesc Luiza.Chiar nu ma gandeam sa-i dau si putina apa.In rest mai am de asteptat. Deocamdata va manca numai lapte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi exista pareri impartite despre apa si ceaiul dat la bebelusi cu varste atat de mici (0 - 3 luni),indicat este si chiar medic obstetrician ginecolog o recomanda, sa le dam putina apa copiilor, dar si putin ceai - pentru hidratare.

      Ștergere
  3. Desi, asa cum am mai spus, parerile sunt impartite... Organizatiile medicale sfatuiesc parintii sa nu administreze nimic bebelusilor inainte de sase luni. Apa se va introduce odata cu hrana solida. De asemenea, inainte de a da apa micutului este indicat sa discutati cu medicul pediatru.
    Apa imbuteliata sau de la robinet?
    Cunoscute sunt calitatile apei imbuteliate, dar nerecomandate pentru bebelus. Continutul ridicat de calciu din apa minerala este daunator pentru rinichii micutului. La fel si apa de izvor; aceasta contine minerale si sodiu, daunatoare sugarului.
    Chiar si apa de masa este apropriata de apa minerala.
    Daca ati deschis o sticluta cu apa pentru bebelus, pastrati-o cu capacul pus la temperatura de 10 grade Celsius. Nu folositi intreaga sticla intr-o zi.
    Apa imbuteliata nu este fluorizata. Daca ati intarcat bebelusul intrebati medicul sau stomatologul in legatura cu suplimentele de fluor.

    RăspundețiȘtergere